Найчастіші питання / відповіді...
 

Додаток 4ДФ до об'єднаної звітності (Форми №1ДФ)

Тема: Об'єднана звітність / Объединенная отчетность (Форма 1ДФ), ПДФО / НДФЛ.

Зміст:

 

01. Бланк 4ДФ

Бланк можете завантажити тут: Додаток 4ДФ.

Дивіться інші додатки:

01) Додаток 5 об'єднана звітність,

02) Додаток 1 об'єднаної звітності.

 

02. Зразок заповнення та принципи складання

Дивіться:

Зразок заповнення Додатку 4 (4ДФ) за один з місяців >> (умови прикладу - тут: Приклад заповнення 1ДФ / Пример заполнения 1ДФ);

Заповнення Додатка 4ДФ у різних ситуаціях >>;

Зразок №1 заповнення Форми 1ДФ (об'єднаної), в т.ч. Додатка 4ДФ [ВІДЕО]

Додатково скачайте Обов'язкові кадрові документи >>

Додаток 4ДФ (4) дуже схожий на стару форму №1ДФ. Цей додаток має лише три типи (тобто звітний, звітний новий, уточнюючий), тобто менше ніж основна частина 1ДФ.

Про виправлення помилок через цей додаток: "Уточнюючий" додаток 4ДФ >>

 

03. Зміни у заповненні

Спочатку перелічимо зміни, потім розберемо окремі питання щодо заповнення.

Зміна №1

Він має два розділи, проте персоналізовано тепер треба відображати не тільки ПДФО, а й військовий збір (у графах 5а та 5). Зверніть увагу, що в розділі ІІ додатка 4ДФ тaкож є рядок «Військовий збір». Але в ньому не потрібно вказувати загальну суму збору за звітний період, зазначену в Додатку №4. Цей рядок залишили для виправлення помилок за минулі періоди (тобто до 01.01.2021), коли не було персоналізованих нарахувань за військовим збором.

Із Порядку заповнення незрозуміло, як бути з оподатковуваними негрошовими доходами (бо бази оподаткування ПДФО та ВЗ у них різні внаслідок застосування «натурального» ПДФО-коефіцієнта).

Зміна №2

Додаток 4ДФ заповнюється, на відміну від старої Форми №1ДФ, не загальними сумами за квартал, a розбиваючи за місяцями звітного кварталу.  Тобто у кожному звіті за квартал буде три додатки 4ДФ за кожен з місяців кварталу.

 

04. Про заповнення окремих граф Додатка 4

Ознаки податкових соціальних пільг з 2021 року не змінилися. 

В заголовній частині Додатку 4ДФ:

1) у рядку 4 (поруч з написом "Працювало за трудовими договорами") вказуєте кількість працівників, яким здійснюється нараховування доходу з ознакою доходу 101;

2) у рядку 5 поруч з написом "Працювало за цивільно-правовими договорами" вказуєте кількість осіб, які працюють за ЦПД y звітному періоді, яким здійснюється нараховування доходу з ознакою доходу 102 (дивіться Договір ЦПХ в об'єднаній звітності; УВАГА: в цю кількість не включаємо ФОП-ів, з якими маємо відносини, а лише "звичайних" фізичних осіб, з якими укладено договір ЦПХ).

Сумові дані в таблиці вказуються у гривнях з копійками.

Ознаки доходів з 2021 року не змінилися (у графі 6).

Щодо кожної фізичної особи заповнюємо стільки рядків, скільки вона має ознак доходів. Графи 7, 8 та 9 заповнюємо одноразово. Для фізичних осіб, які у звітному періоді не змінювали місця роботи, графи 7, 8 не заповнюємо.

Виправлення до цього розділу вноситимуться так само, як і раніше вносилися до старої Форми №1ДФ (дивіться рядок 10 розділу І Порядку).

 

Останні графи Додатку 4

Наприкінці Додатку 4ДФ вказуються (крім дати подання та підписів):

01) кількість заповнених рядків розділу І,

02) кількість фізичних осіб, щодо яких подано інформацію,

03) та кількість сторінок додатка.

Для визначення кількості заповнених рядків розділу І підсумковий рядок не враховується.

Напам'ятаю, зразок заповнення 4ДФ дивіться у пункті 02.

Додатково. Коментарі з відео про заповнення дадатка 4ДФ

Почну з верхньої частини.

Цей додаток заповнюється за кожний місяць. Тому у графі 02 ми бачимо не тільки номер кварталу, а ле і номер місяця у кварталі (тобто 1, 2 або 3).

Реквізит (номер Розрахунку) пов’язаний з тим, що усі об’єднані звіти за Формою 1ДФ, звітні, звітні нові, уточнюючі, довідкові, повинні мати свій номер. Ми подаємо перший раз, тому я написав номер Розрахунку 1.

Далі йде «Номер додатку до розрахунку» і для січня я заповнив 1.

Перейду до нового Порядка заповнення. Шукаю тут про заповнення цього реквізиту Як бачите для Додатку 4ДФ написано «Номер додатка тaкого виду в Розрахунку». Тому я для січня вказав 1. Для лютого вкажу 2, для березня - 3.
Це поки що єдиний додаток, де заповнення цього реквізиту прописано чітко. Ось я хочу знайти ще про подібний реквізит для інших додатків.

Але ви бачите, що це мені не вдається, така фраза в цьому документі лише одна. А додатків шість.
Прибираю з пошуку слова такого виду. Бачимо, що «номер додатка в Розрахунку» згадується і для Додатку 5, і для Додатку 6, і для Додатку 1. Як доведеться нумерувати всі інші додаткі поки що незрозуміло.

Додатки 4ДФ нумеруємо 1, 2, 3 за кожний місяць, бо це «Номер додатка саме такого виду, тобто виду 4 ДФ, в Розрахунку»

Далі вказуємо Податковий номер роботодавця і новий реквізит - Кодифікатор територіальних одиниць.

Далі реквізит «Працювало за трудовими договорами». Тут є уточнення, що цей показник стосується тільки ознаки доходу 101. А наступний показник стосується тільки ознаки доходу 102.

Нижче йде таблиця, схожа на стару Форму 1ДФ, але тут додано персоналізовані суми військового збору (нараховано / перераховано).

І це те, що я назвав старою травмою цього звіту. До речі чому не родовою травмою я назвав, а старою.
Все починалося з аналогічного звіту під назвою Форма №8-ДР. Дивимось трохи нижче саму форму. Ось вона. Як бачите, тут немає розділення на дві графи – нараховано / перераховано.

Потім цю форму трохи змінили, назвали формою 1ДФ.

Шукаю нижче саму форму звіту.  Бачимо, що тут вже розділили на дві колонки суми доходу та утриманого податку.

Ось тут ця травма і з’явилася. Навіщо ця зайва інформація податківцям? Ніхто не знає.

Ось аналогічний додаток Д1. Тут є тільки нарахування доходу і єдиного внеску і немає зайвої інформації щодо їх перерахування.

Якщо ви заглянете в електронному кабінеті в розділ «Стан розрахунків з бюджетом», то побачите, що інформація з форми 1ДФ тут ніяк не використовується. Лише накопичується сума сплаченого податку.

Хтось не дуже кваліфікований додав зайві графи до форми 1ДФ і досі не вистачає у депутатів Верховної ради кваліфікації щоб це виправити. Питання саме до Верховної ради а не до авторів Порядку заповнення фоорми 1ДФ,
Відкриваю Податковий кодекс, шукаю пункт 46.1. Дивітся, стосовно єдиного внеску написано лише нарахованого, а для ПДФО написано утриманого та/або сплаченого податку. Тобто цю травму повинна вилікувати саме Верховна рада. Але замість того щоб позбутись цього недоліку у форму додали ще й персоналізовану інформацію щодо нарахування та сплати військового збору. Тобто роботи стало більше, а навіщо це зробили – ніхто не знає.

Розглядаємо наступне питання. Відображаємо заробітну плату.

Спочатку розгланемо Варіант заповнення зі строгим дотриманням норм Порядку. А потім – розумний варіант . Новачків це здивує, але це різні варіанти.

Ось є двоє працівників, прийняті на роботу в перший робочий день січня. Для двох працівників я вказав суми нарахованого доходу.

Якщо заробітна плата виплачується y встановлені терміни, то є спеціальне правило в Порядку заповнення.

Ось цей абзац нас цікавить... Що таке «встановлені терміни y наступному місяці»?  Це означає по сьоме число наступного місяця включно. Посилання на сторінку «Строки виплати зарплати» я залишу в описі цього відео.

Внаслідок цього спеціального правила, яке ми знайшли в Порядку, для наших двох працівників суму доходу нарахованого і виплаченого вказуємо однакову, хоча виплатили зарплату за другу половину січня вже в наступному місяці, наприклад 5 лютого.

Далі у графах таблиці 4а та 5а вказані суми нарахованого ПДФО та військового збору. Як бути з графами 4 і 5 стосовно перерахованих сум?

Читаємо трохи нижче, бачимо, що для зарплати, що виплачується у встановлені терміни, виключення із загального правила прописали,
а для податку на доході і для військового збору – ЗАБУЛИ. Ось це загальне правило, з ключовим словом «фактична».

І для цих двох абзаців ніякого виключення із загального правила НЕ прописано. Автори Порядку сказали «А» і забули сказати «Б». А коли сюди додався ще і перерахований військовий збір – забули сказати «В».

Ось такий, прямо скажемо, «дуболомний» спосіб заповнення із суворим дотриманням всіх норм Порядку заповнення виглядає так.

Під час виплати зарплати за першу половину січня оплатили половину ПДФО та військового збору. Ці суми вказуємо у графах 4 і 5 для кожного працівника. Залишок ПДФО і військового збору сплатили 5 лютого під час виплати зарплати за другу половину лютого.

Тут у графах 4 і 5 вказуємо суми ПДФО і військового збору сплачені 5 лютого із зарплати зa другу половину січня і суми сплачені, наприклад 22 лютого із зарплати зa першу половину лютого. А суми податків, сплачені за другу половину лютого будуть відображені вже у березні і так далі.

Ну і перейду до більш розумного варіанту заповнення. Частина бухгалтерів цілком логічно використовує саме його, хоча це НЕ узгоджується з Порядком заповнення. Ось такий казус.

В чому це полягає? Суми ПДФО і військового збору, що стосуються саме зарплати виплаченої у встановлені терміни, вказують в тому ж місяці, а не в наступному, коли ці суми податків були фактично сплачені.

Тобто в Додатку 4 ДФ за січень робимо вигляд, що для зарплати, що виплачена у встановлені терміни, податки сплачені повністю в січні, незважаючи на те що половина їх була сплачена 5 лютого. Ну і в рядку «Всього» доведеться змінити суми.

Результат виглядає логічно і зрозуміло. Сума перерахованого ПДФО складає 18 відсотків від вказаної суми виплаченої зарплати. Сума перерахованого військового збору складає півтора відсотки від вказаної суми виплаченої зарплати. Перевірити – легше. Автоматизувати це – легше.

Чи загрожує вам штраф, коли ви відійдете від буквального виконання існуючих вимог Порядку заповнення і застосуєте цей другий спосіб?

Повернусь до Податкового кодексу, шукаю пункт 119.1, дивимось, що тягне за собою накладення штрафу.

Бачимо, що заповнення граф додатка 4 ДФ стосовно перерахованого ПДФО і військового збору зі штрафом ніяк не пов’язано. Що з цього питання пишуть бухгалтерські видання? Ось приклад.

Тут теж робиться наголос, для штрафу необхідно щоб «помилки призвели до зменшення ... збiльшення податкових зобов’язань». І автор аргументує це посиланням на норму законодавства. Тут є невеличка неточність, посилання на пункт 119.2, а ми трохи раніше перевірили,що в сучасній редакції Податкового кодексу про це йдеться у пункті 119.1. Але головне, що експерт аргументує свої висновки посиланням на конкретну норму закону, а не просто їх озвучує, як це часто буває.

Ми розглянули два варіанти заповнення граф 4 і 5 додатку 4ДФ. Бачимо що зі штрафами це ніяк не пов’язано. Якщо хтось запевнював вас що саме другий спосіб правильний, а не перший, ця людина не полисалася на конкретну норму Порядку заповнення, як зе зробив автор статті, яку ми зараз бачимо на екрані. Як ми пересвідчилися декілька хвилин тому, на таку норму неможливо послатися, бо автори Порядку її банально забули прописати.

Наведу ще один висновок від колег. Цю статтю швидко розтягнули по всьому інтернету.

Шукаю тут слово «встановлені». Ось тут йдеться про нашу ситуацію. І на два абзаци нижче йдеться про неіснуючий виняток з правила в Порядку заповнення.

На цій сторінці аналіз нової форми 1ДФ і в тому числі додатку 4ДФ. Тільки ось цьому висновку ви не дуже вірте. Ви можете перечитати Порядок заповнення, легко співставити, як було, як стало, щоб пересвідчитися, що цей фрагмент не відповідає дійсності. Покажу вам першоджерело, звідки цю статтю розтягли по всьому інтернету, ось тут наприкінці статті є посилання.Тут від нас вимагають авторизуватися, хоча ми вже знаємо зміст.

Що ще треба додати про зарплату в Додатку 4ДФ?

Ознаки доходів на початок 2021 року не змінилися. Вказуємо 101.

Ознаку податкової соціальної пільги я вказав 01. Пільга для таких сум зарплати не використовується, але якщо від працівників про всяк випадок отримані заяви на пільгу, вказуйте ознаку пільги.

Для зарплатних рядків вказуємо дату прийняття на роботу або звільнення, якщо ці події відбулися в цьому конкретному місяці.

Графу 10 в даному випадку не заповнюємо.

Чому?

Повернусь до Порядку заповнення, трохи нижче є ось такий абзац ...

У нас тип розрахунку «Звітний», а не «Звітний новий» чи «Уточнюючий», тому нічого тут не вказуємо.

Якщо зарплата виплачена із запізненням, то всі сумі відображаємо у місяці виплати.

Наприклад, першому працівнику виплатили у січні лише зарплату за першу половину місяця, а залишок – 10 лютого. Вказуємо у графі 3: 5500,00 гривень замість 11000,00 (вношу виправлення), половина ПДФО перераховано 990,00 грн., половина військового збору перераховано - 82,50 грн.  Рядок «Всього» теж доведеться змінити.

Залишок зарплати за січень, яка виплачена 10 лютого та податки з неї візбмуть участь у формуванні граф 3, 4, 5. Якщо підприємство знову і в березні несвоєчасно виплатило цьому працівнику зарплату за другу половину лютого, то результат заповнення буте саме таким, як ви зараз бачите. У графі 3 ми вказуємо 5500 гривень старої зарплати за другу половину січня плюс 5500 гривень зарплати за першу половину лютого (разом це 11000 гривень).
У графі 4 вказуємо ПДФО за другу половину січня 990,00 гривень + ПДФО за першу половину лютого 990,00 гривень (разом це 1980 гривень).

У графі 5 вказуємо выйськовий збір за другу половину січня 82,50 гривень + військовий збір за першу половину лютого 82,50 гривень (разом це 165 гривень).

Додам, що несвоєчасна виплата зарплати загрожує чималими штрафами. Посилання на таблицю штрафів за порушення трудового законодавства я залишу в описі цього відео.

Щоб занадто не затягувати це відео, я продувжу розгляд інших заявлених питань у другій частині.

↓ Скачайте безкоштовні довідники ↓

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Найчастіші питання...
 
 
 

© 2024 Бухоблік - buhoblik.org.ua