Найчастіші питання / відповіді...
 

Податкова звітність

На цій сторінці розглянута податкова звітність для різних систем оподаткування. Кликнувши по кожному посиланню, ви зможете детально розглянути кожен звіт (бланки, інструкції, приклади заповнення, роз'яснення податківців і інших державних органів.

Інший аспект цієї теми розглянутий на сторінці Електронна звітність з прикладами здачі конкретних звітів, прикладами заповнення документів на електронні ключі (ЕЦП) та т.п.

Спочатку відзначимо, що для всіх з перерахованих нижче варіантів оподаткування підприємства і підприємці повинні за наявності житлової нерухомості платити Податок на нерухомість (та відповідно здавати Декларацію з податку на нерухомість), а також за наявності об'єктів забруднення платити екологічний податок (та подавати декларацію екологічного податку).

Отже, розглянемо всі поширені системи оподаткування і яка податкова звітність характерна для кожної з них.

 

1. Підприємець на єдиному податку.

Це питання раніше було розглянуте, тому щоб уникнути повторень, дивіться сторінку Звіти підприємця на єдиному податку (з декількома прикладами заповнення).

 

2. Підприємець на загальній системі.

Основний звіт - це Декларація про доходи (подаєтсья щорічно).

Якщо у підприємця є найняті праацівники, то додається ще щоквартальний Об'єднана звітність (звiт по прибутковому податку, утриманому з працівників і інших фізичних осіб, ЄСВ).

БОНУС: Скачайте дoвiдник "Податки на зарплату"

 

3. Підприємство на єдиному податку.

Основний звіт - щоквартальна Декларація єдиного податку.

Якщо підприємство - платник ПДВ, то подається щомісячна Декларація з ПДВ.

Якщо є найняті робітники, то подається Об'єднана звітність.

Фoрма 1-ДФ подається також, якщо працівників немає, але є інші виплати фізичним особам (наприклад оплата послуг підприємців, оренда і т.п.).

 

4. Підприємство на загальній системі.

Як і у попередньому випадку, подається:

1) Декларація з ПДВ (якщо підприємство зареєстроване платником ПДВ).

2) Якщо є виплати фізичним особам (не лише працівникам), то Об'єднаний звіт (ЄСВ + ПДФО).

Крім того податкова звітність підприємства містить Декларація з податку на прибуток (з нею - Баланс в податкову інспекцію) і в разі наявності земельної ділянки відповідно подається Декларація земельного податку),


Звичайно ж потрібно сказати і про менш поширені податки: акциз, різні збори (водний, за використання радіочастотного ресурсу, на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, у вигляді цільової надбавки і так далі). Але вони мало поширені і основну масу платників податків не цікавлять.

Додатково у продовження цієї теми читайте:

1) Форма №20-ОПП - коли подається?

Дивіться також добірки: Фінансова звітність, Бухгалтерський облік.

↓ Скачайте безкоштовні довідники ↓

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Найчастіші питання...

© 2024 Бухоблік - buhoblik.org.ua