Тема: Посадова інструкція бухгалтера (Должностная инструкция бухгалтера).
_____________________ _________________
Назва установи,організації
Затверджую
_________________
(директор або посадова особа
уповноважена затверджувати
посадову інструкцію)
____________ _________________
(підпис) (власне ім'я та прізвище)
«__ »________ ______ р. №_________ | «_____ »____________ _ |
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ БУХГАЛТЕРА
1. Загальні положення
1.1. Бухгалтер належить до професійної групи «Фахівці».
1.2. Призначення на посаду бухгалтера та звільнення з неї здійснюється наказом директора підприємства за поданням головного бухгалтера з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України.
1.3. Бухгалтер підпорядковується безпосередньо головному бухгалтеру підприємства.
2. Завдання та обов'язки
Бухгалтер:
2.1. Самостійно складає або приймає до обліку первинні документи, систематизує інформацію, відображену в цих документах, готує проміжні розрахунки для обліку господарських операцій та подає їх до розгляду.
2.2. Здійснює накопичення та узагальнення інформації у потрібному розрізі (деталізації) про:
• наявність та рух грошових коштів та грошових документів у касі підприємства, а також грошових коштів, що знаходяться на поточних рахунках у національній валюті, інших рахунках в банку в іноземній валюті, а також грошових коштів у дорозі;
• одержання та погашення заборгованості за довгостроковими та короткостроковими позиками;
• розрахунки з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, дебіторами й кредиторами;
• видані та отримані короткострокові чи довгострокові векселі, довгострокові й поточні зобов'язання;
• наявність та рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, знос необоротних активів, а також капітальні й фінансові інвестиції;
• наявність та рух виробничих запасів;
• витрати на виробництво;
• доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства;
• власний капітал та забезпечення зобов'язань.
2.3. Нараховує заробітну плату, виконує інші розрахунки з працівниками, громадянами та юридичними особами відповідно до чинного законодавства.
2.4. Бере участь у проведенні інвентаризації активів та зобов'язань.
2.5. Веде аналітичний облік у розрізі об'єктів позабалансового обліку.
3. Права
Бухгалтер має право:
3.1. Вносити на розгляд головного бухгалтера пропозиції щодо вдосконалення роботи бухгалтерії підприємства.
3.2. Вимагати та отримувати особисто або за дорученням головного бухгалтера у працівників підприємства інформацію та документи, необхідні для виконання своїх посадових обов'язків.
3.3. Вимагати від керівництва підприємства сприяння у виконанні своїх посадових обов'язків.
3.4. Залучати фахівців усіх структурних підрожділів до виконання покладених на нього завдань.
4. Відповідальність
Бухгалтер несе відповідальність за:
4.1. Невиконання наказів, розпоряджень і доручень безпосередніх керівників підприємства.
4.2. Невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно з цією інструкцією в межах, визначених чинним трудовим законодавством України.
4.3. За завдання матеріальної шкоди — у межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.
5. Бухгалтер повинен знати
5.1. Нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
5.2. Облікову політику, систему регістрів бухгалтерського обліку, порядок і способи реєстрації інформації.
5.3. Правила документообігу й технологію оброблення облікової інформації на підприємстві.
5.4. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій.
5.5. Систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності й контролю.
5.6. Основи трудового законодавства.
5.7. Правила та норми охорони праці.
6. Кваліфікаційні вимоги
Бухгалтер І категорії: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр, молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 1 року.
Бухгалтер II категорії: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр, молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року.
Бухгалтер: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта й стаж роботи за професією технічного службовця у галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики, бухгалтерського обліку — не менше 1 року.
З інструкцією ознайомлений: ____________________________________
(підпис) (власне ім'я та прізвище)
«__» _______ ___ р.
Важные и популярные страницы / Важливі та популярні сторінки:
Финансовая отчетность / Звітність підприємства
Бухгалтерский учет / Бухгалтерський облік
Учетная политика / Облікова політика
Баланс предприятия (Форма №1) / Баланс підприємства (Форма №1)
Отчет о финансовых результатах / Звіт про фінансові результати
Отчет о движении денежных средств / Звіт про рух грошових коштів
Отчет о собственном капитале / Звіт про власний капітал
Отчет субъекта малого предпринимательства / Фінансовий звіт малого підприємства
Примечания к финансовой отчетности / Примітки до фінансової звітності
Бухгалтерские проводки / Бухгалтерські проводки
Приказ об учетной политике / Наказ про облікову політику
План счетов бухгалтерского учета / План рахунків бухгалтерського обліку