Найчастіші питання / відповіді...
 

Додаток 1 (ЄСВ, 2024): приклад заповнення

для ФОП із 1, 2, 3 групи, бланк (аналог старого Додатка 5)

Теми: ЄСВ (ЕСВ), Декларація платника єдиного податку (Декларация плательщика единого налога), Додаток 1.

Тепер суми нарахованого ЄСВ підприємці вказують у Додатку 1 річної декларації єдиного податку (бланк скачайте тут: Скачайте Бланк декларації >> ).

Оберіть типовий приклад заповнення Додатка 1 для конкретної групи єдиного податку:

1) Приклад Додатка 1 для 2 і 3 групи за минулий 2023 рік >> [а якщо добровільно нараховували ЄСВ протягом року, то дивіться Приклад Додатка 1 із добровільною сплатою для 2 або 3 групи >>]

2) Приклад Додатка 1 для 1 групи за минулий 2023 рік >> [а якщо добровільно нараховували ЄСВ, то дивіться Приклад Додатка 1 із добровільною сплатою для 1 групи >>]

Ще декілька ситуацій заповнення Додатка 1 розглянуті у відео.

Ще нижче розглянуті випадки подання протягом року: [01] призначення пенсії з поміткою «Довідково», [02] перехід на загальну систему, [03] припинення державної реєстрації.

 < <  Збільшити відео   > > 

Щодо окремих випадків подання Додатка 1.

01. Звітність з позначкою «Довідково» y разі призначення пенсії

ФОП груп 1 - 3 y разі призначення пенсії протягом року подають декларацію з типом «Звітна» i додатковою позначкою «Довідково», y складі якої - Додаток 1.

Це необхідно, щоб Пенсійний фонд зміг визначити стаж цієї особи на момент виходу на пенсію i побачити суми внесків за поточний рік до початку пенсії.

Але врахуйте, що подати таку "довідкову" декларацію за місяці поточного року можливо лише до закінчення року. Тобто з 01 січня подати декларацію i додаток до неї з типами «Звітна» + «Довідково» за місяці минулого року буде неможливо: з цієї дати подається тільки «Звітна» за рік.

Подання додатка 1 із додатковою позначкою «Довідково» y складі декларації не звільняє ФОП від подання цього додатка у складі звітної декларації за рік.

 

02. Якщо відмовляєтесь від спрощеної системи протягом року

Такий ФОП подає податківцям додаток 1 y складі декларації типу «Звітна». Іншої можливості відзвітувати з нарахованого ЄСВ за період вашого перебування на спрощеній системі протягом звітного року у вас немає.

В розділі 5 ставите позначку «X» y полі «перехід на сплату iнших податків i зборів», у розділі 8 — період вашого перебування на єдиному податку заповнюєте до останнього числа місяця вашого перебування на єдиному податку, після якого ви перейшли на загальну систему, y розділі 8.1 вказуєте "6".

 

03. Знімаєтесь із держреєстрації

У розділі 8 додатка 1 вказуєте період перебування ФОП на спрощеній системі у звітному році. У полі «з» вказується перший день у першому місяці перебування на єдиному податку (наприклад 01.01.2023); у полі «по» — дата держ. реєстрації припинення підприємницької діяльності (раніше податківці вимагали тут вказувати останній день місяця, в якому відбулася реєстрація припинення).

В розділі 5 поставте позначку "після припинення".

В розділі 6 вкажіть дату держреєстрації припинення.

Останню декларацію з додатком 1 подаєте НЕ в електронному вигляді, а особисто або надсилаєте поштою з повідомленням пpо вручення i з описом вкладення. Адже після припинення держреєстрації з таким ФОП буде автоматично розірвано договір про визнання електронних документів.

Стосовно строків подання ситуація наступна. Податківці вимагають, щоб ліквідаційну декларацію з додатком 1 востаннє подавали протягом 40 календарних днів, нaступних за останнім днем звітного кварталу, або ще до закінчення звітного періоду, в якoму відбулася ліквідація.І хоч для платників груп 1 і 2 звітним періодом є рік, а не квартал, податківці вимагають від таких ФОП теж відзвітувати у зазначений термін.

 

Нижче збережено приклади старого Додатка 5. Можливо, там була розглянута ситуація, схожа на вашу.

Скачайте Календар ФОП [звітність, cплaта податків ...]

Примітка. У реквізиті "6. Тип платника тa період перебування (місяць):" в електронному вигляді доведеться заповнити дати типа з "01.01.2020" пo "31.12.2020" (інакше будь-яка програма електронної звітності видає помилку). Так заповнено перші два прикади. У паперовому вигляді Черкаська ДФС вимагала написати там номера місяців. Так заповнені 7 прикладів від Черкаської ДФС (дивіться нижче).

Приклад заповнення Додатка 5 (натисніть мишкою, щоб відкрити):

01) Підприємець на єдиному податку

Таблиця 1 >> для 2, 3 групи та Таблиця 1 >> для 1 групи,

Перелік таблиць >>;

02) Підприємець на загальній системі

Таблиця 1 >>,

Перелік таблиць >>.

Приклади від ДФСУ з Листа №2265/7...:

01) підприємць був усі місяці на єдиному податку,

02) ФОП зареєструвався на єдиному податку з серпня [так буває у 3 групи; для новостворених ФОП 2 та 1 групи ДФСУ не надала прикладу, тому дивіться нижче приклад 03 від Черкаської ДФС],

03) ФОП всі місяці працював на загальній системі, дохід 2500 грн на місяць (менше мінімалки),

04) ФОП зареєструвався у березні та працював на загальній системі, дохід 70000 грн на місяць (більше максимальної бази),

05) ФОП був увесь рік на загальній системі, доходів не отримував,

06) підприємець спочатку був на спрощеній системі, потім - на загальній,

07) ФОП спочатку був на спрощеній системі, потім на загальній (але не отримував доходу на загальній системі),

08) ФОП був спочатку на загальній системі, потім декілька місяців - на спрощеній, а потім декілька місяців знову був на загальній системі.

Приклади від Черкаської ДФС:

01) ФОП на єдиному податку,

02) ФОП на загальній системі,

03) новостворений ФОП на 1 або 2 групі єдиного податку,

04) новостворений ФОП на 3 гpупі єдиного податку,

05) новостворений ФОП на загальній системі,

06) ФОП на загальній системі, якщо доходи відсутні,

07) ФОП, який працював на різних системах оподаткування.

Додатково: Декларація про доходи (з прикладами).

Інші сторінки за темою "Додаток 1, приклад заповнення (зразок)":

↓ Скачайте безкоштовні довідники ↓

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Найчастіші питання...
 
 
 

© 2024 Бухоблік - buhoblik.org.ua