БУХОБЛІК: ПОДАТКИ ОБЛІК ПРАЦІВНИКИ

Зміни у лікарняних і декретних з 2023 року

Реклама

З 1 січня 2023 року набуває чинності нова редакція Закону №1105.

Що зміниться з 2023 року (податки, зарплата, соцвиплати, штрафи, кадрові питання ...)?


01. ФСС припиня
є існування

З 1.01.2023 Фонд соціального страхування припиняє існування. Він приєднується до Пенсійного фонду, який є правонаступником ФСС і буде виконувати всі функції ФСС..

Роботодавцям з цього приводу нічого додатково робити не потрібно.

ПФУ зобов’язаний затвердити свій порядок фінансування страхувальників для надання страхових виплат і встановити розмір допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебуває на її утриманні. До затвердження ПФУ своєї нової нормативки продовжують діяти нормативно-правові та розпорядчі акти ФСС.

Роз'яснення ФСС: Куди з 1 січня 2023 подавати заяви-розрахунки?

Що змінюється для страхувальників

До 1 січня 2023 року

З 1 січня 2023 року

Хто приймає рішення про виплату лікарняних?

Комісія соцстрахування на підприємстві

Роботодавець або уповноважені ним особи

Термін розгляду лікарняних та прийняття рішення про виплату

10 днів – з дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця (днем надходження вважається восьмий день після закриття лікарняного);

10 днів – з дня надходження до роботодавця лікарняного по вагітності та пологах (днем надходження вважається восьмий день після відкриття лікарняного) ;

5 днів – повідомлення працівника про відмову в оплаті.

10 днів – з дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця (днем надходження вважається восьмий день після закриття лікарняного);

3 дні – з дня надходження до роботодавця лікарняного по вагітності та пологах (днем надходження вважається восьмий день після відкриття лікарняного) ;

5 днів – повідомлення працівника про відмову в оплаті.

Спосіб подання заяв-розрахунків

– онлайн за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення;

– на паперових носіях до відділень робочих органів виконавчої дирекції ФССУ

– в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України;

– на паперових носіях до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України

Фінансування страхувальників

ФССУ протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку

Пенсійний фонд України протягом 3-х днів централізовано на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, після надходження заяви-розрахунку

Хто проводить перевірки страхувальників?

Робочі органи виконавчої дирекції ФССУ

Територіальні органи Пенсійного фонду України


02. Страховий стаж

Трохи підкоригували норму Закону №1105 стосовно визначення страхового стажу. Це стосується лише працівників, які працюють у вас тривалий час. Дивіться порівняння старої та нової редакції нижче. Жовтим кольором виділено фрагмент, який зазнав змін.

До 31.12.2022

З 01.01.2023

Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону № 2464*, а за періоди, за які не внесені дані до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше

Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону № 2464, а за періоди до 1 липня 2000 року — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше

Тепер використовувати законодавство, що діяло раніше дозволено лише за періоди до 1 липня 2000. Стосовно періодів після цієї дати дозволено використовувати лише дані реєстру застрахованих осіб, включаючи відомості про трудову діяльність, унесені роботодавцями (або працівниками) у вигляді сканованих трудових книжок та інших документів про стаж.

На сканування електронних копій паперових трудових книжок було надано 5 років, починаючи з 10.06.2021.

Якщо стосовно якогось працівника у реєстрі досі немає інформації за деякі періоди після 1.07.2000, то варто прискорити надання Пенсійному фонду відомостей про трудову діяльність працівників (скан-копій трудових книжок), щоб запобігти кофліктам із ПФУ щодо правильності обчислення страхового стажу ваших співробітників.


03. Комісія із соціального страхування тепер не обов'язкова

В оновленій редакції Закону № 1105 жодного разу не згадується комісія із соціального страхування.

Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону №1105, починаючи з 01.01.2023 таке рішення приймає страхувальник чи уповноважені ним особи. Уповноважені особи:

1) здійснюють контроль за правильністю нарахування та своєчасністю здійснення страхових виплат;

2) приймають рішення про відмову у призначенні або припинення страхових виплат (повністю чи частково);

3) розглядають підставу і правильність видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат.

Це значно спрощує роботу.

З 1.01.2023 керівник підприємства або підприємець може особисто (без комісії або уповноважених осіб) приймати рішення щодо призначення страхових виплат.

Приклади документів для лікаряних та декретних починаючи з 2023 року:

Зразок Наказу про призначення особи, відповідальної за призначення лікарняних і декретних,

Рішення про призначення виплати із соціального страхування

Але це не змушує вас щось змінювати у своїй діяльності. Можна наказом (розпорядженням) по підприємству створити комісію з уповноважених осіб (представників кадрової служби, бухгалтерії та інших). Дивіться Наказ про призначення комісії з уповноважених осіб. Очолити цю комісію може керівник чи уповноважений ним працівник. Вже немає необхідності дотримуватися вимог, які раніше існували для комісії із соціального страхування. Наприклад, немає вимоги щодо делегування членів комісії у рівній кількості від роботодавця та працівників.


04. Зміни у строках

Скорочено строки для звернення за призначенням допомоги.

З 01.01.2023 страхові виплати здійснюватимуться, якщо відповідне звернення надійде не пізніше 6 місяців (а не 12 місяців, як було раніше) з дня відновлення працездатності (встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи чи члена її сім’ї).

Скорочено строк розгляду документів для призначення допомоги по вагітності та пологах. З 2023 року це - 3 робочих дні з дня надходження листка непрацездатності. За електронним лікарняним днем надходження слід вважати день, коли такий листок непрацездатності змінить статус на «Готово до сплати».

Для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності документи можуть розглядатись до 10 робочих днів.

Скорочено строк, протягом якого здійснюється фінансування страхувальників уповноваженим органом. З 01.01.2023 Пенсійному фонду надається на це 3 робочих дні після надходження заяви-розрахунку (раніше було 10 робочих днів).


05. Відповідальність лікарів

У статті 28 Закону № 1105 з'явилися норми стосовно відповідальності закладів охорони здоров’я та підприємців, які займаються медичною практикою. Вони зобов’язані компенсувати суми страхової виплати, якщо їх лікарі допустили необґрунтоване створення медичних висновків, на підставі яких були створені та оплачені лікарняні листи.

Заклади охорони здоров’я та фізособи-підприємці, які займаються медпрактикою, мають право зворотної вимоги (регресу) до лікарів, які створили ці необґрунтовані медичні висновки про тимчасову непрацездатність.


06. Працівники, зайняті на сезонних або тимчасових роботах

Зникло обмеження щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі, коли працівник зайнятий на сезонних або тимчасових роботах.

До 2023 року застрахованим особам, які працюють на таких роботах, допомогу дозволено надавати не більше ніж за 75 календарних днів протягом календарного року.


07. Підприємства та організації товариств УТОГ і УТОС

До 2023 року допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам з інвалідністю, які працюють на підприємствах і в організаціях товариств УТОГ та УТОС, виплачується за рахунок коштів ФСС з першого дня непрацездатності.

З 01.01.2023 перші 5 днів тимчасової непрацездатності особам з інвалідністю, які працюють на підприємствах та в організаціях товариств УТОГ та УТОС, повинні оплачувати роботодавці.

Важливі сторінки / Важные страницы:

rp100702 Лікарняні / rp100701 Больничные

rp100714 Допомога по вагітності та пологах / rp100713 Пособие по беременности и родам

rp100706 Лікарняний під час відпустки / rp100705 Больничный во время отпуска

rp100708 Лікарняний по догляду за дитиною / rp100707 Больничный по уходу за ребенком

rp100712 Страховий стаж / rp100711 Страховой стаж

rp100704 Декретна відпустка / rp100703 Декретный отпуск

rp100716 Розрахунок лікарняних / rp100715 Расчет больничного

rp100718 Розрахунок декретних / rp100717 Расчет декретных

rp100719 Облік лікарняних, проводки / rp100720 Учет больничных, проводки