БУХУЧЕТ: ФОРУМ НАЛОГИ УЧЕТ РАБОТНИКИ РАСЧЕТЫ

Лист ДФС №3874/7/99-99-13-01-01-17 від 16.02.2017 Щодо заповнення та подання податкового розрахунку за формою № 1ДФ

Головним управлінням ДФС в областях та м. Києві,
Підрозділам податків і зборів з фізичних осіб,
Офісу великих платників податків ДФС

Підпунктом "б" п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) встановлено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. N 4, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 р. за N 111/26556 (далі - Порядок).

Дія Порядку поширюється на податкових агентів, зокрема, юридичних осіб, які нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, а також військовий збір, передбачений п. 161 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (п. 1.3 Порядку). Водночас Порядком не передбачено відображення інформації щодо нарахованих (виплачених) доходів на користь суб'єктів господарювання - юридичних осіб.

Пунктом 3.6 Порядку встановлено, що у графі 5 "Ознака доходу" зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку. Ознака доходу визначається до нарахованого доходу.

Згідно з довідником ознак доходів під ознакою доходу "118" відображаються суми надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Таким чином, під "118" ознакою доходу відображаються виключно суми коштів, які згідно з пп. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ підлягають оподаткуванню.

Суми коштів, які стягуються за рішенням суду на рахунки органів виконавчої служби відображаються суб'єктом господарювання, який здійснює таке нарахування (виплату), в податковому розрахунку за формою N 1ДФ за відповідною ознакою доходу в залежності від виду нарахованого (виплаченого) доходу.

Щодо проведення камеральної перевірки податкового розрахунку за формою N 1ДФ

Порядок проведення камеральної перевірки визначено ст. 76 ПКУ.

Згідно з п. 76.2 ст. 76 ПКУ порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог ст. 86 ПКУ.

Водночас, камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена лише протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання (п. 76.3 ст. 76 ПКУ).

Методичні рекомендації щодо організації та проведення камеральних перевірок податкової звітності платників податків, крім перевірок податкової декларації про майновий стан і доходи та податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 14 червня 2013 року N 165 (далі - Наказ).

Особливості проведення камеральних перевірок Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. N 1ДФ) передбачені п. 3.4 Наказу.

Згідно з п. 3.4 Наказу обов'язковій перевірці підлягають реквізити передбачені пп. 3.1.1 - пп. 3.1.13 п. 3.1 Порядку та графи 2 "Податковий номер або серія та номер паспорта*", 5 "Ознака доходу", 6 "Дата прийняття на роботу", 7 "Дата звільнення з роботи" та 8 "Ознака податкової соціальної пільги" .

Також перевірці підлягають зазначені в останньому рядку Розділу І "Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку" податкового розрахунку за формою N 1ДФ, загальні суми нарахованого доходу (гр. 3а), виплаченого доходу (гр. 3), нарахованого податку (гр. 4а), перерахованого податку (гр. 4) та суми, що зазначені в Розділі ІІ "Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір" податкового розрахунку за формою N 1ДФ, зокрема в рядку "Військовий збір".

Щодо відповідальності за порушення порядку заповнення або подання податкового розрахунку за формою N 1ДФ

Якщо дані, зокрема, камеральної перевірки свідчать про подання податкового розрахунку ф. N 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками, до податкового агента застосовуються наступні штрафні (фінансові) санкції.

Згідно з п. 119.2 ст. 119 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Передбачені цим пунктом штрафи не застосовуються у випадках, коли недостовірні відомості або помилки у податковій звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), виникли у зв’язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ст. 169 ПКУ та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

Крім того ст. 1634 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З метою недопущення помилок при заповненні та поданні податкового розрахунку за формою N 1ДФ пропонуємо вище викладену інформацію довести до відома податкових агентів та використовувати в практичній роботі контролюючим органам.


Директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб

П. Т. Дроняк

Важные и популярные страницы / Важливі та популярні сторінки:

rp021101 Сборник "НДФЛ в Украине" / rp021101 Добірка "ПДФО (прибутковий податок)".

rp021101 Декларация о доходах / rp021101 Декларація про доходи).

rp021109 Часто задаваемые вопросы по НДФЛ / rp021110 Питання, що часто ставляться про ПДФО.

rp021101 Сборник "Военный сбор" / rp021101 Добірка "Військовий збір".